Rozen
Spreekwoorden

Waar komt 'op rozen zitten' vandaan?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Als je zegt 'zij zit op rozen' dan bedoel je 'het gaat goed met haar'. Of: ze heeft het goed voor elkaar. Waar komt dit gezegde eigenlijk vandaan? In deze rubriek zoeken we het uit.

Volgens onderzoekers komt de uitdrukking uit de Oudheid en de Middeleeuwen. Vloeren met rozenblaadjes om op te slapen waren toen een teken van rijkdom en luxe. Arme mensen lagen op stro en rijke mensen soms op een fijner bed van rozenblaadjes. 

Geluk

Een andere uitleg is dat pasgetrouwde stelletjes vroeger als symbool van geluk rozenblaadjes over zich heen gestrooid kregen. Ook de oud-Egyptische koningin Cleopatra zou tijdens een feestmaal de vloer hebben laten bedekken met rozenblaadjes.

Anderen lazen ook: Waar komt 'van lotje getikt zijn' vandaan?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Is dit dus een uitdrukking of een spreekwoord. Moet het weten voor een school opdracht hoppelijk kunnen jullie mij helpen.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.