Blue Sky

Waarom is de lucht eigenlijk blauw?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Eindelijk kan het weer: naar buiten met korte mouwen en blote benen. Hoe kan het eigenlijk dat de hemel met mooi weer zo stralend blauw is?

Vanaf de aarde gezien is een onbewolkte lucht overdag blauw. Dat komt door het licht van de zon.

Regenboog

Het licht van de zon is wit. Dat witte licht bestaat uit alle kleuren van de regenboog: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Samen vormen ze wit. Zonlicht moet als het naar de aarde gaat, eerst door de atmosfeer. Dat is een gaslaag rondom de aarde. 

Verstrooiing

De kleuren in het zonlicht hebben allemaal verschillende golflengtes. Rood en geel bewegen zich bijvoorbeeld met lange golven. Ze gaan direct door de atmosfeer.

Blauw heeft een korte golflengte. Die kleur gaat met korte golven moeilijker door de gaslaag en botst daarom met de gasmoleculen. Deze piepkleine deeltjes 'verstrooien' het blauw in alle richtingen. Dat gebeurt met blauw veel meer dan met andere kleuren. Het blauw komt dus van alle kanten en daarom zien we hemel als blauw.

Anderen lazen ook: Oranje zon door stof en asdeeltjes.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook