Glas water
Feit of fabel?

Warm water klinkt anders dan koud water

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag, wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook?

Als iets maar vaak genoeg beweerd wordt, gelooft iedereen dat het waar is. In deze rubriek onderzoeken we feiten en fabels.

Feit of fabel? Warm water klinkt anders dan koud water

Het geluid van warme of koude drankjes die ingeschonken worden heb je al heel vaak gehoord. Daarom hebben je hersens geleerd om een verschil te horen tussen koud en heet water. 

Verschil

Dat verschil in klank komt door de manier waarop het water stroomt. Hoe warmer een vloeistof, hoe dunner deze stroomt. Je ziet het bijvoorbeeld bij honing. Warme honing stroomt dunner dan koude honing.

Bij water kun je dat verschil niet zien, maar wel horen. Omdat koud water stroperiger is, bewegen de moleculen minder. Ze klinken trager. Bij heet water bewegen de moleculen meer en dat hoor je! 

Feit of fabel? Feit!

Dit filmpje is in het Engels, maar kijk eens naar de honing en luistert naar het water ...

Anderen lazen ook: Tranen geven energie ontdekten wetenschappers.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook