Wintersporten voor waaghalzen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Carolien
Carolien
Plasschaert

'Ga je skiën of snowboarden?' Die vraag krijg je vaak als je op wintersportvakantie gaat. Toch is wintersporten veel meer dan dat. Vooral voor mensen met lef zijn er spannende opties. Wat dacht je bijvoorbeeld van skwallen of trikke-skiën?

Trikke Skki
[embed width=480 height=270 class=left thumbnail=https://i.ytimg.com/vi/59zpgesSf0k/hqdefault.jpg?r]http://www.youtube.co...
Trikke-skki is een kruising tussen fietsen en skiën. In plaats van op wielen, glijdt deze fiets op drie ski’s de piste af. Sturen doe je met behulp van je lichaamsgewicht.

De trikke is twintig jaar geleden uitgevonden in Brazilië, met als doel om harder door de bochten te kunnen scheuren dan op een normale fiets of motor. Op de piste lijkt dat ook aardig te lukken.

Een nadeel is dat een trikke skiër meer ruimte nodig heeft dan een normale skiër of een snowboarder. Daardoor maak je sneller vijanden op drukke pistes.

Skwallen

[embed width=480 height=270 class=left thumbnail=https://i.ytimg.com/vi/N-Z6kjOJjWE/hqdefault.jpg?r]http://www.youtube.co...
Kun je niet kiezen tussen snowboarden of skiën? Dan is skwallen misschien iets voor jou. De skwal is een snowboardachtige plank, die bijna net zo smal is als een ski. Je staat er met twee benen achter elkaar op, waardoor het lijkt alsof je aan het snowboarden bent op een ski.

Moeilijk? Volgens ervaren skwallers is het niet veel lastiger dan op een normaal board. Met de skwal suis je een stuk sneller de berg af.

Doordat-ie zo smal is, raak je bij het maken van een bocht makkelijk de grond. En dat ziet er spectaculair uit.

Snowkiten
[embed width=480 height=270 class=left thumbnail=https://i.ytimg.com/vi/DWdrKgIYQy8/hqdefault.jpg?r]http://www.youtube.co...  
Kitesurfen, maar dan op de piste. Dat is snowkiten. In plaats van een surfplank heb je een snowboard onder je voeten.

Sturen doe je met behulp van een parachute die aan je pak vastzit. Is er geen wind? Dan kun je het snowkiten wel vergeten. Het sturen gaat namelijk alleen als er wind in de parachute komt.

Voor deze extreme sport geldt nog meer dan bij de andere sporten: oefening baart kunst. En een flinke dosis lef komt ook goed van pas. Want het kan zomaar gebeuren dat je door een windvlaag de lucht in wordt getrokken en niet zo zachtjes neerkomt.

Snowkiten kan trouwens niet in alle wintersportgebieden. 

Speedflying
[embed width=480 height=270 class=left thumbnail=https://i.ytimg.com/vi/gK3O66rlu6A/hqdefault.jpg?r]http://www.youtube.co...

Voor wie de pistes niet hoog genoeg zijn is er speedflying. Ook wel wingsuit-flying (vleugelpak vliegen) genoemd. Een spannende sport, waarbij je met ski’s aan van hoge kliffen afspringt om vervolgens in een soort vogelpak boven de piste te zweven.

Zodra je neerkomt, ga je skiënd verder. Dit is duidelijk een wintersport die niet voor iedereen is weggelegd. Mooi om naar te kijken is het in ieder geval wel.

Welke wintersport lijkt jou het leukst?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.