Foto Pexels

Altijd wintertijd of altijd zomertijd?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Dit weekend gaat de wintertijd in. Het zou best eens kunnen dat dit de laatste keer is. Het lijkt er steeds meer op dat Nederland volgend jaar de wintertijd, of zomertijd, voorgoed vaarwel zwaait. Hoe zit dat?

Dat gedraai aan de klok elk half jaar moet maar eens stoppen, vindt de Europese Commissie. Die hield er deze zomer een online enquête over onder 4,6 miljoen Europeanen. Ruim 80 procent wil af van het eeuwige klok verzetten, bleek toen. Eén op de vijf Europeanen klaagt dat het hun natuurlijke ritme verstoort. Maar wat wordt dan de tijd die we het hele jaar aanhouden? Dat mag elk EU-land zelf beslissen.

Vrachtwagenchauffeurs
Vaag, vinden veel landen. Stel dat sommige landen de winter- en andere de zomertijd kiezen, dan kan dat knap verwarrend worden. Vrachtwagenchauffeurs moeten dan misschien wel elke keer als ze een grens over gaan hun klok verzetten! Onze vicepremier De Jonge denkt dan ook dat het beter zou zijn als heel Europa dezelfde tijd heeft. In april moeten de EU-landen aan de Commissie laten weten of ze voor de winter- of zomertijd kiezen. Wat het wordt? De tijd zal het leren!Foto PexelsStel: de zomertijd wordt dé tijd in Nederland.
Voordeel: In de zomer is het lang licht en kun je dus ’s avonds ook lang buiten spelen.
Nadeel: In de winter wordt het ’s ochtends pas rond tien uur licht. Door dit gebrek aan daglicht in de ochtend val je ’s avonds later in slaap. En dat geeft overdag weer veel gegaap.

Stel: de wintertijd wordt dé tijd in Nederland.
Voordeel: Dit is eigenlijk de ‘normale’ tijd van voordat de zomertijd werd ingevoerd. En in de winter gaat de zon rond vijven onder waardoor we op tijd naar bed gaan.
Nadeel: Tijdens de wintertijd gebeuren er in de avondspits meer ongelukken, blijkt uit onderzoek. En met de wintertijd is het tijdens zomeravonden niet zo lang licht als nu.

Update
Op 29 oktober werd bekend dat we de komende jaren toch nog de klok twee keer per jaar gaan verzetten. De Europese ministers die over de winter- en zomertijd moeten beslissen hebben eh… meer tijd nodig.

Anderen lazen ook: Cora over de zomertijd.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik wil wel wintertijd aanblijven houden

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps