woudagemaal
Testteam

Getest: het Woudagemaal

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Menno
Woudt

Honderd jaar geleden werd in Friesland een indrukwekkend stoomgemaal gebouwd: het Ir. D.F. Woudagemaal. Genoemd naar Dirk Frederik Wouda, de ontwerper van het gemaal. Nu kun je er alles te weten komen over stoom en water. Het Kidsweek testteam reisde af naar Lemmer om dit bijzondere monument van dichtbij te bekijken.

‘Weet een van jullie eigenlijk wat een gemaal is?’ vraagt rondleider Sietse bij binnenkomst. De vijf testers zitten in de biosco opzaal van het bezoekerscentrum. Daar krijgen ze zo een film te zien over het Woudagemaal. Maar eerst wil Sietse antwoord. ‘Is een gemaal niet om water mee weg te pompen?’ gokt Laure.

Overstroomd

‘Precies ja!’ roept Sietse enthousiast. ‘Nu hebben we stevige dijken, maar vroeger overstroomde Friesland nog weleens. Dan was zo’n gemaal ideaal!’ Ondertussen deelt hij brilletjes uit. ‘Yes, een film in 3D’, roept Jinte.

Na twaalf minuten staat het testteam weer buiten. ‘Dat was heel interessant’, oordeelt Britt. ‘Al was de geest van meneer Wouda wel een beetje eng’, voegt Jinte toe.

Woudagemaal

Grote waterkokers

Over een loopbrug gaat het testteam naar buiten en kijkt zo uit op het IJsselmeer. ‘Wat een prachtig uitzicht!’ zegt Imber. Via de achterkant lopen ze op het gemaal af. ‘Kijk, het is gebouwd in 1917!’ roept Jasper. ‘Hoe weet jij dat nou weer?’ vraagt Sietse verbaasd. Jasper wijst: ‘Dat staat op de sluizen!’ 

Het testteam betreedt het ketelhuis: daar wordt de stoom gemaakt. ‘Het zijn eigenlijk een soort waterkokers, maar dan groter’, vertelt Sietse. Met open mond lopen ze de machinehal ernaast binnen, die volstaat met grote apparaten.

Nog aan

‘Door de kracht van het stoom pompen die het water weg, zo het IJsselmeer in’, legt Sietse uit. Heel af en toe gaat het gemaal nog aan. ‘Dat zou ik weleens willen zien’, vertelt Jasper. ‘Als ik honderd jaar geleden zou hebben geleefd, wilde ik wel als machinist hier werken!’

Nu er toch niemand is, mag het testteam in een van de pompen kijken. ‘WOOOUUUDDAAAA’, roept Laure hard. ‘Wauw, dit is de beste echo ooit!’

woudagemaal

Assistent-machinist

In het bezoekerscentrum kun je ook een speurtocht doen. Door vragen goed te beantwoorden, kun je de code kraken. ‘Geen idee wat een stoker precies is’, zucht Imber. De code kraken blijkt nog lastig. ‘57! 48! 63!’ roepen ze door elkaar. Uiteindelijk lukt het en Sietse komt aan met een certificaat. ‘Jullie zijn officieel assistent-machinist van het Woudagemaal!’ vertelt hij trots.

Het testteam geeft hem nog een applaus. ‘Hij deed het echt heel leuk’, zegt Imber. Dat het Woudagemaal een Werelderfgoed is, vindt het testteam meer dan terecht. ‘Het is dan wel honderd jaar oud, het is nog altijd heel erg knap en interessant!’ concludeert Jasper.

Foto's: Herman Engbers

Benieuwd welke uitjes en producten het Kidsweek Testteam nog meer heeft beoordeeld? Hier vind je het een overzicht.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Het was erg leuk hier aan mee te werken! :)

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps