Amy Zeeman

Zapp Your Planet: Bouwen aan het bos

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
maartje 2015nieuw.jpg
Maartje
Dammers

Bomen zijn belangrijk. Ze zorgen niet alleen voor schone lucht, maar ook voor een fijne plek voor dieren én mensen. Daarom komt Zapp Your Planet dit keer in actie voor meer bos. En niet zomaar een bos, weet boswachter Amy… 

‘In elke provincie van Nederland wordt een speelbos aangelegd’, vertelt Amy. Zij is boswachter in Almere en heeft straks de zorg over het nieuw aangelegde bos. Kinderen kunnen daarvoor ideeën aandragen en voor het speelbos in Flevoland zijn die al erg goed. ‘Daar komen twee boomhutten die je moet afbouwen. Ze staan naast elkaar waardoor je een bouwbattle kunt houden. Ook komt er een freerunveld en een Tiktok-paal: een boomstam waarin je je telefoon kunt neerzetten zodat je midden in het bos een video kunt opnemen.’

Voor de dieren

Genoeg leuks dus om met z’n allen voor naar het bos te gaan. Maar wordt het dan niet te druk voor de dieren? ‘Nee hoor’, verzekert Amy. ‘Er blijf genoeg ruimte over. Vóór zonsopkomst en na zonsondergang is het bos sowieso van de dieren. Ook voor hen wordt het geen saai bos. We gaan veel verschillende bomen planten. Dat trekt weer meer insecten, vogels en zoogdieren aan’ Voor die bomen is natuurlijk geld nodig. En dat kun jij inzamelen. ‘Zo maken we Nederland samen nog groener.’

Wist jij dat?

Amy is een vat vol natuurweetjes. Die strooit ze lekker rond in het programma. Want wist jij dat... 

dennenappel

… je rupsen kunt horen poepen? In het voorjaar komen ze uit hun eitjes. Ze hebben dan veel honger en eten de verse nieuwe bladeren in de bomen. De oude bladeren liggen nog onder de boom. Daarop laten de rupsen hun poepjes vallen en als je heel goed luistert kun je het getik daarvan horen.

… je met dennenappels het weer kunt voorspellen? Als er veel vocht in de lucht hangt en het dus gaat regenen, zijn de dennenappels dicht. Bij droog weer staan ze juist open.

Roodborstje

 ... het grootste organisme ter wereld een schimmel is? In de VS werd twintig jaar geleden onder de grond een schimmel ontdekt die verspreidt ligt over een gebied van zo’n 8,9 vierkante kilometer.

… de bever een wetsuit heeft? Zijn vacht is zo dik dat er geen water op zijn huid kan doordringen.

… roodborstjes zelf niet van rood houden. Als jij met een rode sjaal door het bos loopt, denkt het vogeltje dat je een vijand bent en wil-ie je graag uit zijn territorium hebben.

Zapp Your Planet is vanaf zaterdag 6 maart om 10.00 uur te zien op NPO Zapp. 

Anderen lazen ook: Zapp your planet maakt bijen blij.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook