Download nu de Kidsweek Moppenapp met daarin de leukste moppen en het laatste nieuws!

Zo maken we de krant in één week

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Een week krant maken

De muur met de krant aan het begin van de week....

Een week krant maken

....halverwege de week....

Een week krant maken

....en aan het einde van de week

 

 

 

Kidsweek en Kidsweek.nl worden gemaakt door de redactie en de medewerkers. Elke woensdagmiddag gaat de krant naar de drukker, zodat hij donderdagochtend bezorgd kan worden. Meteen daarna begint de redactie aan een nieuwe krant. En de hele week door wordt er aan de website en social media gewerkt.

Van woensdagmiddag tot en met vrijdag worden vooral de pagina's voor het achterste deel van de krant gemaakt, dus bijvoorbeeld over boeken, films en games. Op maandagochtend is de redactievergadering. Dan worden eerste de krant en website van de week ervoor besproken. Iedereen heeft de krant en sitestukken gelezen. Eén van de redacteuren heeft de beurt om te vertellen wat hij of zij er goed of juist niet zo goed aan vond.

Daarna bespreekt de redactie welk nieuws er in de nieuwe krant moet komen. Wat is het belangrijkste nieuws? Wie gaat er op pad om een mooie reportage te schrijven? Sommige artikelen zijn al klaar, bijvoorbeeld de gamespagina. Daar kunnen de beeldredacteur en de vormgever meteen mee aan de slag.

De redacteuren beginnen nu met het schrijven van nieuwsverhalen. Als ze klaar zijn, worden de stukken nagekeken door de redactie-coördinator. Dan wordt bij de stukken een mooie foto gezocht door de beeldredacteur. Vervolgens worden de stukken en de foto's in de krant gezet door de vormgever.

Pas later in de week wordt bepaald wat er op de voorkant van de krant komt te staan. Dat nieuws moet zo nieuw mogelijk zijn. Daarom bespreekt de redactie dit pas op dinsdagmiddag. De deadline van Kidsweek is woensdag aan het begin van de middag.

De deadline is het moment waarop de krant helemaal klaar moet zijn. Alle artikelen, foto's en plaatjes moeten dan in de goede volgorde staan en op de goede plek zijn gezet. Als dat is gebeurd, kan de krant naar de drukker. Daar wordt alles op papier gedrukt. De papieren worden op de juiste maat gesneden en in elkaar gevouwen. Het resultaat: Kidsweek! Hierna worden de kranten verstuurd naar de lezers. En gaat de redactie gauw nieuwe stukjes tikken, voor zovel de krant als de website.