Solar Impulse

Zonnevliegtuig ging de wereld rond

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Twee Zwitserse piloten hebben een bijzondere recordpoging goed afgerond. Ze vlogen een rondje aarde zonder ook maar één druppeltje brandstof te gebruiken, Hun toestel, de Solar Impulse, werkt namelijk puur op zonne-energie. Deze week vlogen zij het laatste stukje van hun spannende maar succesvolle reis.

Solar Impulse

Laatste etappe
De laatste etappe was van het Egyptische Caïro naar Abu Dhabi. Precies daar, in de Verenigde Arabische Emiraten, begon de recordpoging vorig jaar ook. De twee piloten, de vrienden André Borschberg (63) en Bertrand Piccard (57), vlogen om de beurt.

Deze week had Piccard de eer om het allerlaatste stukje te vliegen. En hoewel Piccard zware buikpijn had, lukte het hem toch om het rondje wereld met het schone vliegtuig goed af te maken. Dinsdag landde hij in Abu Dhabi. Het toestel en de piloten hebben er 35.000 kilometer opzitten.

Monstertocht
De recordreis van Borschberg en Piccard begon dik een jaar geleden, in maart 2015. In Abu Dhabi dus. Van daar ging de reis met tussenstops naar Oman, India, China, Hawaï, de VS en Europa.

De twee dachten er een maand of vijf over te doen. Maar door onvoorziene omstandigheden (slecht weer en een kapotte accu) liep de boel een beetje uit. Solar ImpulseHet toestel
De Solar Impulse is breder dan een Boeing 747, maar superlicht. Met zijn 2300 kilo is het zonnevliegtuig slechts zo zwaar als een auto. Het is gemaakt van carbonfiber: ultralicht maar oersterk materiaal.

Op de vleugels (spanwijdte 72 meter) en romp zitten maar liefst 17.248 zonnecellen geplakt. Die vangen overdag zonlicht op. Sterke accu’s slaan die energie op. Daardoor kan de Solar Impulse ook ’s nachts vliegen. Er komt echt geen druppel brandstof aan te pas. Een sterk staaltje groen vliegen!Cockpit Solar ImpulseDe cockpit
De cockpit is piepklein. Een reddingsvlot, een parachute, zuurstofflessen, een noodvoorraad eten voor een week... En dan kan de piloot er nog net bij. Die moet het soms wel vijf dagen in deze krappe ruimte zien uit te houden. Bij een grote oceaanoversteek bijvoorbeeld. Vandaar de handige stoel. Rugleuning platklappen en het is een bed, voor een broodnodig dutke. Zitting openklappen en het is een wc, voor de dringende boodschap.Solar ImpulseDe piloten
Dikke vrienden zijn ze, de Zwitsers Borschberg en Piccard. Beiden zeer ervaren piloten. En zeer milieubewust. Het is hoog tijd om vliegen milieuvriendelijk te maken, vinden ze. Met een team hebben ze twaalf jaar aan hun zonnevliegtuig gewerkt.

Nu is het de groene piloten dus gelukt de tocht goed te voltooien en kunnen ze een bijzonder record op hun naam schrijven. Die van eerste vlucht rond de wereld volledig gevlogen op zonkracht.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

dat vliegtuig ziet er cool uit!

cool ding gratis naar hawaiiik denk als alle vliegtuigen later op zonne energie rijdenworden vliegtickets goedkoper

HET WORD GOEDKOPER YES

WOW cool ding! Blij Juichen Duimomhoog

Mwa
Het is een beetje saai
En ik heb alles goed
Ik ben 8 jaar
Ik vind kidsweek leuk, vooral de moppen.kunnen jullie me nog meer moppen sturen? He kan naar v.roon3@icloud.com

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps