Zora

‘Hoe-veel is ze-ven keer vijf?’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Deze week werd robot Eddy gepresenteerd op een basisschool in Lunteren. Begin van het jaar was Kidsweek op R.K. Scholengemeenschap Thamen in Uithoorn waar geëxperimenteerd werd met Zora: een leraar van nog geen meter lang en gemaakt van plastic. ‘Hal-lo ik ben Zo-ra, ik ben net op-ge-start en klaar voor ge-bruik.’ 

Zora strekt haar benen en beweegt haar hoofd. Ze is net opgestart door onderzoeker Pouya Zarchin. Samen met twee collega’s is hij bezig met een proef. ‘We willen uitzoeken of het werkt, les van een robot’, vertelt hij. ‘Sommige leerlingen hebben extra tijd en uitleg nodig. Voor een leraar kan dat lastig zijn, maar een robot wordt nooit moe.’ De robot geeft alle leerlingen apart wiskundeles. Tijd voor een kleine demonstratie. ‘We gaan de tafel van vijf oefenen’, zegt Zora. ‘Hoe-veel is ze-ven keer vijf?’ Het antwoord 35 wordt goed gerekend. ‘Goed zo’, zegt ze. De volgende vraag dan. ‘Hoe-veel is één keer vijf?’ Vijf. Nu klinkt ze als een stadion vol gejuich. 

Grappige stem
Lizzy (13) en Dion (13) vonden hun eerste les van de robot leuk en leerzaam. ‘Haar stem is heel grappig’, zegt Lizzy. Of een robot fijner is dan een leraar, weten ze nog niet. ‘Misschien als ze nog wat uitgebreid wordt’, zegt Dion. Lizzy ziet het wel zitten. ‘En je hoeft niet bang te zijn dat ze boos wordt.’ Zo ver is het nog lang niet. De robot moet nog flink verbeterd worden, vertelt Zarchin. Wel wil hij een laatste trucje laten zien. Ineens klinkt er muziek en zet Zora het op een dansen.

Wie robot Eddy is? Dat lees je deze week in Kidsweek
 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook